Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia
,,Dzień Goferka. Jedzcie zdrowo”
Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach, miastach w Polsce kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia w ramach lekcji na temat zdrowej diety, zdrowego stylu życia.
I dziś w naszej szkole była akcja dobrych nawyków żywieniowych, w tym szczególnie z uwagi na nie rezygnowanie ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź brak drugiego śniadania między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentracje uczniów. Nauczyciele w naszej szkole corocznie angażują się w akcję, organizując wśród młodzieży szkolnej wspólne przygotowanie i spożywanie śniadania. Spotkanie w gronie klas 1-3 Branżowej Szkoły I Stopnia było lekcją uświadomienia młodzieży na temat roli śniadania w codziennej diecie.
Tegoroczna akcja wpisuje się w Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”). W ramach kampanii zainicjowanej w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques (organizację zrzeszającą szefów kuchni) wzrasta świadomość człowieka na temat zdrowego odżywiania. Celem obchodów święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych, młodzieży (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, kultury zachowania podczas jedzenia, kształtowania kompetencji społecznych (relacji międzyludzkich, empatii, asertywności), informowanie o konsekwencjach złej diety oraz wpływy składników odżywczych na zdrowie .
Młodzież pod okiem kadry szkoły przygotowujac posiłek prezentuje własną aktywności i zaangażowanie w zdobywaniu wiedzy /I.P/.
Opublikowano: 04 listopada 2024 09:46
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Załączniki:
Wyświetleń: 130










